Sunday, 31 January 2010

ღ..31 January 2010.. ღ



Lama aku menunggu hari nie 31 Januari..bermacam2 perasaan dah wujud dalam hatiku..* menghitung hari hingga ke saat nie berharap berarak mendung kelabu..dalam menukar kepada cahaya mentari yang terang benderang...tapi masihkah ada sinar itu??..
Sebenarnya selama sebulan lebih nie aku menunggu result jururawat pelatih yang akan diketahui hari ini..entah lar..dalam surat cakap kalau xdapat ape2 surat sampai 31hb arinie bermaksud jawatan calon simpanan untuk aku memasuki dunia nursing terkubur disitu sahaja..tapi kalau ari2 aku check keputusan keluar 12hb dec lepas..aku bukan dikatakan xlayak tetapi dalam simpanan.huhu..boleh pulak..(ingat aku pemain bola sepak ker??) ape2 je lar..doa dan harapan jer tempat aku bergantung sekarang..sebenarnya bidang nursing paling aku takut.Aku pun sebenarnya xsangka aku terpilih untuk temuduga untuk jawatan jururawat pelatih di Hospital PuLau Pinang 2bulan yang lepas tapi aku sahut cabaran pergi temuduga tue demi masaa depan aaku mungkin*..tup2 jadi orang pertama yang ditemuduga..dah ini la jugak kali pertama aku pergi temuduga...hua!! seumur idop tau dan hari first jawatan tue dibuat untuk temuduga sesi Julai 2009..aku ingat lagi tarikh dimana aku pergi temuduga..
19hb Nov 2009

Ayah aku siap mintak cuti keje semata2 nak bawa aku pergi temuduga tue..sayang ayah!! pengorbanan mu xkan ku lupa sampai bila2..dan aku jgk ditemani Fadli yang masa tue dah habis exam..dan mak xsempat ikut sebab adik badrulku yang paling bongsu menduduki exam akhir tahun untuk tahun 1..hmm ksian mak tak dapat ikut.Aku,ayah dan Fadli gerak awal dalam pukul 5 pagi sebab takut jalan jem di Jambatan Pulau Pinang.al-maklum lar..ari2 ari orang bekeje..jadi sb tue gerak awl..dan hari tue la tercipta sejarah pertama ku pergi temuduga besar dan sebelum nie aku xpenah pergi man2 temuduga pun walaupun keje kilang..(sb malas keje sebenarnya..nak belajar je seumur hidup boleh?)..ahakSz!..dan sebab itu la kenangan Manisku yang xdapat dilupakan sampai bila-bila..tapi macam mana arine?..aku dah pergi ke laman utama SPA(Suruhanjaya Pilihanraya Awam) tapi xda apa2 pun info yang memaklumkan keputusan calon simpanan seperti aku..adakah aku sudah tidak ada rezeki unyuk terjun ke bidang nursing..?? Hanya ALLAH yang tau..wallahualam* tapi apepun keputusannya aku msti redha dan mesti ada hikmah disebalik setiap kejadian yang DIA tentukan untuk hamba-hambanya di muka bumi ini..wallahualam*
ChopS!!
cerita cket paSal kasut aku beli semalam..hehe..walaupun lari topik tapi saja nak meriahkan entry arini..hihi..pic nie saje aku suka2..nak promote kasut yang dibeli semalam walhal xda lar kasut jenama mahal pun..huhu* (xmampu)..usha2 la ye..

nie selipar favourite aque*


dari pandangan atas*



cantik x? dari pandangan hadapan*

So,,nie la kasut yang aku beli semalam..haha..ntah la walaupun simple tapi tetap da bomb dimataa aku yang ketiadaan kasut bru sejak berkurun lamanya..ahakSz!..ngee~ ayat xboleh belah..hehe:)

p/s: xda la ini adalah gambar sekadar suka2..dan tidak bermaksud menunjuk2 ye
harap maklum~



Saturday, 30 January 2010

ღ..Ternyata Hidup Banyak liku-likunya..ღ


seperti yang di janjikan arinie 29hb Januari..aku bertekad semalm..nak gerak pergi kL sorang2..apa lagi..dari semalam off private phone sb tension dengan si dia♥ jadi tak dengar lar dia call ke tak pagi nie untuk bangunkan sahur..eh chop! bangunkan solat..pembetulan* kalu ikutkan memang dia selalu kejutkan..tapi disebabkan geram dengan kejadian malam tadi..aku egokan diri jugak..

bangun awal pagi..terus mandi..on9 kejap untuk update faCebook dan terus bersiap..sempat makan sarapan kegemaran aku roti dengan mentega kacang 3 keping untuk alas perut..dengan suasana pagi yang sejuk dalam lebih kurang pukul 8.oo pagi..orang dalam umah ostel nie semuanya maSih berselimut lagi..sayu hatiku bila terkenang naSib aku yang selalu berseorangan..sekarang pun tengah aku menaip blog untuk arinie walaupun semalam yang berlaku..aku di meja study lepas makan diner aku sebijik burger ayam dibeli di cafe air tangan mamak* huhu..terpaksa aku telan jugak..walaupun mulanya naik jugak urat perutku ingin muntah..tapi mamak pun manusia biaSa jugak..dan aku kena biasakan sebab memang kat cafe di unisel nie actually di Bestari Jaya nie majoriti cafe yang terdekat adalah peniaga mamak.dari sem lepas aku dah biasa makan kat gerai tom yam cOrner..orang indon keyh..suka makn kuew tiow lakna,,kuew tiow bandung,,mee haiLam..emm sedapnya,,tralalala~
tapi malangnya dia dah tukar tender daa..sob..sob..tiada lagi tempat aku nak tempah makn sedap2..samapi sekarang tender baru kat situ tak datang2 lagi..cehh!..sampai kapan?? oit..sebenarnya aku nak cerita aku masih keseorang sekarang nie..hmm..

Jadi,,di lanjutkan cerita aku gerak tengok bas dah banyak..tapi bas yang di depan sekali akan jalan dulu..akun pun masuk lar dalam bas warisan kaler perak..rupenya dah ramai dah dalam bas..aku do kat site agak belakang sebelah akak india..bayangkan aku pegi seorang diri semata-mata nak beli tiket bas..yela,,semua orang ada hal masing2..kawan yang budak tue pun tak mahu tolong aku.kengkawan lain semua dah balik umah..dekat2 la katakan..bangi,banting.serdang..Shah alam..huhu..2 jam dalam bas..sampai lar aku kat Puduraya Kuala lumpo..isk.tsk..xde lar mulala aku kena bawa diri walau hati gentar tiada siapa yang tahu..dalam beberapa minit sampai..mak aku call..tanyakan aku dah samapi belum..aku raSa legaa cket dengar suara mak..dan aku bagitau perkara sebenar yang aku pergi sorang jek..mak cuma pesan supaya aku hati2..sayang mak!! ngee~ selamanya!
MySpace
semalam sebelum aku keluar kolumpo..ramai kengkawan aku dalam faCebook cakap tiket bas da habes..kecut perut jugak aku..kalau2 xda bas nak balik nnt..huhu~dalam hati aku berdoa supaya tiket bas masih ada..amin* terus jer aku ke perhentian Puduraya tempat tumpuan penumpang bas macam aku nie..ramai giler.Jadi aku pegi la ke kaunter bas yang aku dah biasa naik selalu..dengan segera aku tanya pasa auntie tue~..alhamdulillah..tiket masih ada untuk aku pulang ke Parit Buntar..dalam hati hepy girang!..yeay!! tapi satu jer ada tiket memang la ada..tapi awat(bahasa kedah) pulak tiket naik harga..naik sebanyak Rm2..banyak tue.dari Rm33 ke Rm35..huahuahua..! aku pun sebagain pengguna tanpa segan silu bertanya pada auntie tue.."aik dah naik harga..knapa? (sengaja aku tanya sambil tersenyum padahal dalam hati aku rasa nak masamkan jer muka buat muka 28)~ada ke?..tapi auntie tue jawab..harga bas naik sb raya cina pun macam raya kita jugak dik sambil dia senyum2 pada aku..aku pun malas lar nak tanya lebih2..dah syukur masih ada tiket bas..*habis jer beli tiket tak lama pun..dalam pukul 10.30 aku sampai KL..pukul 10.45 aku dah settle beli tiket.dalam kepala aku dok fikir nak buat apa?nak pegi mana?..huhu..
dah la sorang2..

tup2 aku teringat kasut aku dah haus tapak..jadi aku malas g kedai kasut jauh2.aku pergi kat Mydin je..nmpk sangat aku dah tak tah arah tuju..jadi pegi la gerak ke Mydin dekat McD tue..lama gak aku pilih..baru dapat sepasang kasut yang aku berkenan di hati~bayangkanlah aku sorang2 dan mall tue pun xlar ramai orang sangat sb masih awal..dah bayar..aku xtau pulak nak g mna..masuk mcD..nak beli mcvalue lunch tpi cashir tue cakap masih awal sb jam baru menunjukkan pukul 11pagi..Jadi terpaksa lar aku tunggu sampai pukul 12..
sambil-sambil tue..snap la gambar..clickS!

MySpaceMySpace
memang bosan sejam tak tau buat ape..dan nie la keje aku sorang2 dalam mcD..xder mende nak buat,,jadi aku mengasah bakat aku dalam bidang photographer yang tak bertauliah..blh ke?..bluerk..dan macam2 gelagat aku tgk~


ClickS pertama*



ClickS ke2*



ClickS ke3*

hihi..gambar dengan mood berbeza-beza..mmg bosan lorh..hukhuk~lepas jer beli set mCchicken lunch siap dengan sundae strawberi..yang separuh harga bila kita beli waktu lunch..aku pun gerak nak tunggu bas balik unisel~ dalam 5 minit macam tue..bas datang..wahaha..aku dengan excited panjat tangga bas( dalam hati lega sebab xpayah tunggu bas lelame kat situ sorang2).takut ler.ngeh~
MySpace

Dua jam jugak nak sampai unisel aku makan lar sundae strawbelly tue..sedap jugak dan bersyukur sangat sebab semuanya berjalan dengan lancar..yeay! walaupun keseorangan sepanjang hari..



ღ Sendu HatiKu Hanya peNciptaku yaNg taHu ღ

..::ceRita berMuLa biLa::..
bertarikh 28hb januari betapa sedih nya hatiku paBila semua terjadi tanpa relaku . . huaa!! mana taknya aku tersedu tak tertanggung lgi..ceritanya bermula pabila ku mintak seorang kawanku belikan tiket bas untuk balik kampung raye cina nie..(seminggu cuti takkan xabalik umah)..dari pagi samapai ke petang dia asyik elak dari aku . .mulanya aku tak perasan.yela dia kata waktu clas petama habis..aku dah nak bagi duet dia cakap xpayah lagi tunggu masa clas pengajian Malaysia tamat nnt..dan bil a clas PM tamat..tup2 dia kata tunggu la..nnt dia nak datang umah* aku yang tak perasan nie ingat dia ok lagi..mana la aku tau rupanya dia nak elak..

MySpace
sakit hatiku bukan kepalang bile*

nak dijadikan cerita..selepas maghrib aku yang xtau apa2 yang berlaku..dalam dok tunggu delivery laksa datang~datang la clasmateku yang muda 2 tahun dari aku..dia buka pintu..(untuk pengetahuan..dia nie perangai lain macam cikit..) tabiat dia bercakap terus terang tanpa ada insurans..HuHu* dah la masuk xsempat2 cam terjah..mmg cam kurang sopan dan tak hormat..aku yang maSa tue tengah bercakap dengan Si dia naik bengang la jugak dengan kebiadapan budak penang tue..boleh dia dok dengar aku sembang..kat situ aku dh mula sedih dengan orang yang tak hormat aku..itu satu..tapi berbalik pada yang ingin aku nak kongsi bile si budak penang nie gtau aku yang si budak yang nak aku kirimkan tiket bas tue dah blah naik bas dalam pukul 7 macam tue..mungkin lepaS dia habis clas yang aku tak ambik dalam sem nie..hampeh tol..geram!!!!!!

MySpace
hatiku panas je dan dalam masa yang sama aku rasa cam nak jerit kuat2..huaaarrrgh!!

tapi sabar je..malam tue aku terus sms si budak yang aku nak kirimkan tiket tue..tau tak ape dia jawab..hmm "ouh sory kak wieya..nak rushing tadi..! apekah?..sanggup dia kata alasan yang tak munasabah tue pada aku..dah la tak bagitau aku apa2..tup2 dah blah macam tue je..memang makan dalam! geramm!!
dalam hatiku rasa terguris sangat...lama aku fikir...patut la lama dan dia selalu mengelak bila aku nak kirimkan duet kat dia..tapi bila time yang aku perlukan sangat2 bantuan dari dia..begini dia sanggup buat padaku..sob..sob..

MySpace
dalam diam tak diamaku berfikir..betul kata pepatah..kawan ketawa ramai..dan kawan menangis sukar dijumpai..dan aku merasainya sekarang..huhu. dalam aku kesempitan duet terpakasa aku berfikir mengintai langit memndang masa depan( dengan air mata berjujuran)..saat tue aku amat merindui emakku di umah..yang paling ku sedih..memang aku dah rancang tak nak turun cafe utk dinner malam nie sb nak tunggu delivery laksa..tapi apa kan daya..aku dapat tau dari budak penang tue jgk yang cik delivery laksa dah pun mai (dalam bahasa kedah maksudnya datang)..apa?! mende makanan yang ku idamkan dari ari2 yang lepas..dah melepas.wei!! knapa xdak sapa bagitau aku yang aku nak dan amat2 sukakan laksa..apakah housemate aku sudah melupai aku sedangkan aku leka di bilik tidur selesai menunaikan solat isyak..sekali lagi hatiku disakiti..bermacam soalan bermain di minda..knpa?..knapa?..semuanya bermain di minda dan htiku..huaarrggghh..! malam nie aku betul2 di uji.. sat lagi masalah apabila disini tiada sape yaang aku rapat..dan kebnyakkan diorang buat hal masing2..aku berfikir dengan sapekah patut aaku ajak temankan keluar ke ibu kOta Kuala Lumpur esok..? bandar yang luas yang dipenuhi manusia sejagat* yang rambut jer sama hitam tapim hati lain2..itu yang paling aku bimbang aka risau..
MySpace
aku blur sngat saat tue ditambah hati yang xsedap xsemena2..
nak ajak budak rumet bru aku..namanya Idawaty aNak RosiLi.berasal dari Lundu sarawak.kira adik la bagi aku sbnya muda dua tahun dari aku memang lar boleh tapi kesian pulak..dah lar mak ayah jauh nun di seberang laut china selatan..datang sini ditanggung perkim*..lagipun tiap hari aku tgk dia trlalu kelam kabut dengan dunia dia disamping nk jaga hati orang lain..aku kna memahami..xsedap pulk hatiku tengok dia untuk mengiyakan pengakuan untuk ikut aku turun ke kL yang memerlukan masa dua jam dari unisel bestari Jaya nie..huhu( sampai kematu bon*** aku..)huh!..jadi bnyak aku fikir malam tue..dalam untuk enngkan hatiku yang lara..aku terus tekan2 keypad henset mendail mak di kampung..dan aku sedapkan hatinya..dengan bagitau yang aku keluar dengan kawan esok..dan segalanaya aku luahkan..dari ringan ckit beban yang tertanggung..hmm..lega sikit..

tapi perasaan sedih tetap bersarang dihatiku..aku tgk semua housemate ku rancak berbual & borak..aku??..sedih sangat sehingga hilang mood untuk bergaul sebab banyak sangat yang aku fikir..tapi dalam hati aku sudah memaafkan mereka-mereka yang seringkali terleka dan mungkin jugak mereka terpaksa kerana ada hal masing2..

dengan masalah dengan si dia (mr.R) yang buat aku rasa jauh keseorangan..sedih sangat sebab saat2 ku perlukan dia..dia menjarakkan diri dari ku..jadi malam tue aku betul2 dalam keseorangan..dan yang ada..

Sang peNciptaku Yang Maha MendenGar lagi Maha PeNgasihani hamba2nya..

syukur..ku panjatkan sebagai hambanya..aku banyak kan doa agar dijauh dari masalah2 semua..selesai menunaikan solat aku xjoin kawan serumahku berborak..nmpak hepy jer diorang malam tue..entah tau ke tak aku sedang berduka melawan perasaan yang sendu..* terus aku tutupkan lampu bilik...dalm sedar tak sedar aku menangis sepuasnya..dalam diam aku bertekad yang ku akan bergerak sorang esok untuk turun ke kL tok balik kampung sempena midsem dan perayaan tahun baru cina..!ntah pukul berapa kau tidak sedarlagi sedngkan mataku masih bergenang air mata yang hanya aku dan tuhan ALLAH yang Esa yang mengetahui terSiratterSurat rahsia hatiku..
*gelap dan berharap esok lebih baik dari hari ini..........
MySpace



 
Copyright 2017 with Love - WieyaRaudzi