Wednesday, 30 June 2010

ღ..KonkluSi Flue..ღ

Salam semua reader dan blogger sekalian..kerajianan untuk on9 terbantut pabila badan tak sihat sejak beberapa hari di bumi Selangor..mungkin perubahan cuaca yang tak menentu buat badan aku jadi lemah untuk minggu pertama sem ni..

hari ni nak cite pasal badrul si comel yang mula dah ada fesbuk walaupun baru darjah dua...ngaa~ hahaha:p mana tak nya dari aku cuti hari tu lagi dia nak sangat ada akaun fesbuk dia sendiri., dan malam tadi dalam pukul 11 malam macm tu dia call dan bagitau yang dia dah tambah aku sebagai kawan..sronok nada suara dia dok suruh aku cari gambar dia..

Rupanya gambar dia ngn kawan sekolah masa sukan dulu.. waa!! itu yang dimaksudkan dia..hee =) ok aku nak promote fesbuk dia..tapi malasla dia budak lagi..sebab nnt dia nakal habes aku..hikhikhik.

Ok cite pasal kelas hari ni langsung free sebab lecturer da hal..dan alhamdulillah jugak sem ni tak la kelam kabut sangat dan tak padat cam sem lepas..syukur sesangat !!

sengaja mencari konklusi diri*

Diri ini rasa seperti sihat semula kalau tangkap gambar ..hahahah..tapi sebenarnya tengah demam selsema sekarang ni..huhu* tapi tak la teruk sangat..tapi kalau teruk kalau balik panas2..dok lak dalam penghawa dingin yang sentiasa dingin tahap beku..grrr..haha:p


Petang ni best jugak kalau dapat makan cupcake yang panas-panas..nyum nyum =) tapi sekarang ni aku tengah gigit-gigit asam prune yang dikeringkan beli kat festival Usahawan Islam kat kampus aku nih..dah ada 60 buah gerai dah kalau tak salah la..dah bermula 2 hari yang lepaas..segala bagaai barangan dari sekecik-kecik alam sampai la ke sebesar-besarnya..rambang mata den sebagai seorang remaja wanita..naluri nak sopink tu xleh tahan..huh! sabar je lah .perempuaan katanyaa .


Ok lah,sampai sini dulu n3 aku petang nih sebab mata dah ngantuk..sebab dari tadi dok on9..dan badan pun tak berapa sihat dan alhamdulillah cuacaa masih baik..kemungkinan petang ni hujan bersama-sama rasa dan persaan ni pada Si dear yg tengah membusykan diri dengan kejenya..apakah??

Sengaja mencari konklusi atau revolusi..ibarat lagu Bunkface..hmm..ntahlah.Apa yang boleh aku cakap..hidup bagai roda..kadang-kadang ia di atas dan kadang-kadang ia di bawah..Jadi selitkan pOsitif..senyum dan Ceria selalu..sob sob..konklusi flue dari pelbagai aspek perlu ditengok..di teleng dari dalam hati..penting dan muktamad ! ngee

Selamat Berblogging dan Berblogwalking reader dan blogger sekalian
Salam Manis dari Cik Empunya Blog =D

---;--'-{@
~Dawia Honeyputri~

Tuesday, 29 June 2010

ღ..Selamat Pagi Selasa dan Semua =)..ღ

Salam dan selamat pagi reader dan follower blog kiut miut tersayang aku nie..Alhamdulillah hari ni tuhan panjangkan umur dan mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan hendaknya..amin*

Pagi nie sesi minggu pertama di sem baru..nak berkenal-kenalan dengan pensyarah baru,kawan baru(ada ke?) hahaha:p dan kelas baru,,huaa! hari ni mesti penat lagi meh..tapi nasib baik kalau tengok jadual yang keluar semalam,,sem ni nampak cam tak padat sangat tapi tak tau la kalau-kalau lepas ni berubah pulak..apa-apa leh jadi..huhu* tapi yang penting..aku kena mulakan hari-hari yang ceria macam iklan ribena tu..hehe =D

malam tadi mood tak baik sebab rasa nak bersendiri sebabnya au sukar nak baca fikiran lelaki..tapi kata kat buku wajah aku tu tak payah  baca..katanya scan je..lawak la akak tu..tak pasal2 aku geli hati pagi nie..^^
Mak malam tadi call sembang itu dan ini..serius aku rindu mak kat umah..ayah pulak sejak aku datang kampus ni..masih tak dengar suara..aku rindu ayah jugak..serius !~ dan sebenarnya aku rindu semua termasuk si dear..walaupun ada gado-gadoh . Hmm..tapi kata org biasa la kan org bercinta mesti la ada pasang surutnya kan..aku taknak fikir sangat la.Nak tumpu pada study dulu..u pointer..dan banyak lagi kena fikir..bukan aku kata si dear tak penting.tapi dear mesti faham situasi aku..i hOpe~

Taop punya taip..waktu cepat berlalu..au nak pegi bersiap g cari kelas dan kenal-kenalan dengan lecturer pagi nih..So nak rushing la..Apepun sempat jugak aku ngap roti sandwich peanut butter aku tu..ngee;) dan dengarnya malam tadi buat sandwich sardin..sedappnya . teringin nak rasa..tapi..hmm O.o
Eh..eh sampai sini dulu i punya n3 ye..nnt free aku taip n taip lagi untukmenghapdate blog yang kiut miut ni.Salam Ceria semua dan selamat berblogging dan berblogwalking...^^ mulakan harimu dengan Bismillahirrohmanirrahim dan akhirinya dengan alhamdulillah..Moga2 kita sentiasa diBerkatiNya..aMin* insyaALLAH.............

Salam Manis,,
---;--'-{@
~Dawia HOneyputri~

Monday, 28 June 2010

ღ..Kerinduuan Yang Tak Sudah,,ღ

Salam semua blogger,,reader yang kiut miut..alhamdulillah aku dah masuk sem baru jadi lama la tak hapdate blog nie..tapi sikit-sikit aku hapdate jugak.hehe..mana boleh tak up to date langsung..rindu la katakan.haha :p

Jadi aku dah masuk U sem nie dalam hari sabtu yang lepas..penat sangat sampai demam sakit pale habes.Tu yang lama tak hapdate..Tapi dalam hati hanya tuhan yang tahu perasaan membuak-buak nak menaip kat dalam blog nie..hehe .

Jadi bila dah sampai Unisel yang jauh terceruk di Kuala Selangor nih..alhamdulillah dah banyak yang berubah walau aku hanya cuti sem hari tu cuma sebulan lebeh je.Yang bestnye banyak perubahan yang +ve gittu!

Alhamdulilllah..syukur rasanya dengan nimat yang ada..tapi tipu la disebalik  nikmat mestila ada azab-azabnya jugak..huhu .1st yang aku rasa sedeh meh sebab dah lama cuti..rindu sama kelurga tercinta..adek comel. dah xmao sedeh-sedeh tapi apaepun tetap hari-haari call dan sms.


aku yang keRINDUan*

Tapi yang bestnya jugak kampus aku dah banyak berubah sejak-sejak budak kos bio dah pindah sini..kira better la dari sebelum nih.kafe pun dah maju..(nape??sebelum ni tak maju ke?)...tak la..mungkin sebab sebelum ni makan makanan mamak tapi sekarang daah upgrade ada masakan ala-ala kampung..wewittt! besh habis ! thumb ;)

Banyak cite nak kongsi katsini tapi hari ni dah start sem baru..<3 jadual pun dah tengok..agak2 padat agak2 senggang..tapi nmpaknya ada masa jugak la nak hapdate blog nnt..sebabnya banyka cite dah jadi pekasam nih..hahaha:p 

Kerinduuan suasana rumah tetap terasa walau apapun yang terjadi.. Serius tak tipu! huhu terutama mak yang aku suka sembang2 sampai xdak rahsia..pada ayah yang setiap hari aku picit kakinya..pada nana yang kuat gaduh ngan aku sebab makanan..haha.dan pada Fadli yang suka sakat aku dan pada si kecik badrul yang comei2 nakal;) sob..sob..RINDUnya.....

Tapi InsyaALLAH..sem ni lebih baik dari sem-sem yang lepas..aku bersyukur sangat..tambah-tambah dapat roomate yang suka pinky habes..manja pulak tu..aku rasa mmg ok sangat la..masuk dengan aku yang pinky purple..^^ tak sampai semuanya pink ok..dari secomel pink sampai la ke pekakas toilet pun pink..bila masuk bila je..ceria dan lembut je aku rasa cam bidadari gittu!..ops trlebeh suda..hehe..ok,,dah cukup la n3 aaku kali nie..sebabnya banyak lagi yang aku nak cerita..;)

Apepun yang penting hidup mesti diteruskan..senyumlah selalu untuk penawar hati dan keceriaan berpanjangan..InsyaALLAH~
nota buat tersayang-->si dear makin suppoerting & loVing..<3
i loikeee!..Salam Manis Semua ^^

--;--'-{@
~Dawia Honeyputri~

Thursday, 24 June 2010

ღ..Setelah seKian Lama..ღ

Salam semua blogger..alkhamdulillah setelah sekian lamanya tak taip blog nih..sebab pertama sibuk bercuti dan yang kedua,sibuk berperang dan yang ketiga..mista pc kat umah pulak rosak monitornya..huhu .lama xon9 rasa cam meriah rasanya hidup ni.Tapi semalam dah ok dah bila ayah dah tukar monitor pc baru..yippy! leh on9 puas-puas balik .

Nak taip n3 panjang-panjang semula.Gian kot dah lama kata orang..bak kata otai blogger ,pendek kata dah bersawang blog sebab tuan empunya tak jenguk2..hehe .wawa terujanya nak cerita itu dan ini tapi ada jugak cite sedeh sebab lusa dah nak kena balik U dah..huhu~

Dah sebulan cuti sem kat umah ada 1 percutian yang tinggalkan 1001 kenagan buat aku dan famili..nak tau apa..mmg pengalaman yang 1st time aku  rasa dalam seumur hidup iaitu bercuti semalam dia atas lautan samudera yang luas terbentang di Peral Island..bangga !ups..tak mau tambah dosa..(^^,)

O'lala~ rakyat Malaysia..tabikk!


gambar nih masa time balik..muka pun dah pucat tak cukup tido O.o

nie gambar intro ke gambar ending aku pun tak pasti tapi ..banyak gambar kalau nak tempek kat dalam n3 nih tak cukup dan tak muat 2 hari 2 malam upload..jadi aku upload dalam buku wajah aka facebook je untuk tatapan kenang-kenangan rindu time waktu2 yang dah berlalusebabnya jgak tak mau letak banyak2 gambar dalam blog sebab muke tak comei..tapi chubby gittu!

nak cerita lebeh panjang tunggu lagi n3 yang akan datang akan lebeh detail~
banyak kengan pahit manis..baru lama yang berlaku..sekarang aku dah lama kene refresh otak untuk semua itu..hais! macam nak lupa semua pulak kan..hikhik .tapi pegi semalam je tapi dah merasai senua itu dengan redha dan tawakal.


Ok..sampai sini dulu n3 aku yang mungkin tak berperasaan selepas bertapa seminggu tak menaip..haha:p tipu berapa hari je pun..cuma mood sedeh sebab dah nak kena pisah ngan keluarga untuk sambung belaja untuk sem depan..T__T
◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈
nanti aku cite pengalaman naik "Kapal Mewah Star Pieces" ..;)
◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈☻◈

Salam Manis dari saya
--;--'-{@
~Dawia Honeyputri~

Tuesday, 15 June 2010

ღ..Ciri-Ciri Gurly diMinati leLaki..ღ

Benarlah kata-kata sikap lelaki memang sukar ditelah. Perangai mereka ada kalanya memeningkan kepala wanita terutama yang mencintainya. Korang (bagi yang bergelar wanita atau muSlimah) perlulah menunjukkan rasa kasih mendalam terhadapnya demi meraih cintanya. 

Walaupun pada dasarnya cinta tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan, anda harus memberi sebahagian hati untuk membuat dia tertawan.
Untuk merasai lebih dicintai, anda sendiri harus mengetahui apa yang disukai lelaki pilihan anda itu. Jika lelaki sukakan wanita yang memenuhi cita rasanya, cubalah belajar mengenali hati lelaki. Mana tahu sikap korang yang pandai mengambil hati, tidak mementingkan diri sendiri selain boleh bertolak ansur menjadi faktor lelaki itu memuja anda suatu hari nanti.


Lelaki juga tidak suka wanita yang mengada-ngada selain wanita yang agak ganas dalam bergaul. Untuk itu, tatacara pergaulan perlu dijaga supaya anda menjadi wanita yang lemah-lembut dan berhemah sepanjang pergaulan. Ia penting kerana korang tidak terlalu menampakkan sikap yang membuatkan lelaki cepat muak atau meluat.


Mungkin korang boleh mencuba petua ini, mana tahu persahabatan yang disemai berakhir dengan ikatan suci:


1. Jadi pendengar setia
Lelaki suka wanita menjadi pendengar setia dan tidak suka kaum hawa yang suka membangkang.

2. Tarikan derapan kasut
Bunyi derapan kasut ketika berjalan juga mampu menarik perhatian lelaki.

3. Jangan bersolek tebal
Lelaki tidak suka jika anda memakai alat solek terlalu tebal.

4. Ingat hari pentingnya
Mengetahui bila hari lahirnya antara resipi penting yang perlu diketahui. Berbuatlah sesuatu untuk hari pentingnya itu.

5. Hormatinya
Menghormati dirinya, keluarga dan teman-teman yang rapat dengannya.

6. Jangan terlalu kebudak-budakan
Bersikap matang dalam tutur kata dan tingkah laku. Lelaki tidak suka wanita yang bersikap terlalu kebudak-budakan.

7. Agresif
Lelaki suka sikap wanita yang agresif.

8. Jangan terlalu seronok
Jangan terlalu seronok ketika bertemu dan berbual dengannya. Contohnya berbual terlalu lama di telefon untuk perkenalan pertama.

9. Jangan ganas
Jangan terlalu bersikap kelelakian dan ganas dalam pergaulan.

10. Jangan terlalu baik
Jangan terlalu menunjukkan bahawa kamu ini terlalu baik dan sempurna.

11. Jangan perasan
Jangan perasan bahawa kamu ini mempunyai paras rupa yang jelita.

12.Sikap sederhana
Sentiasa memegang prinsip sederhana dan tidak boros di dalam perbelanjaan.

13. Sikap keibuan
Bersikap keibuan adalah antara petua yang perlu dititikberatkan.

14. Lemah-lembut
Sentiasa bercakap lembut dengan mereka.

15. Sensitif
Ketahuilah mereka adalah golongan yang terlalu sensitif dan sukakan kelembutan apatah lagi daripada seorang gadis.

16. Kenali dirinya
Kenali siapa dirinya yang sebenar sebelum anda memulakan langkah untuk memikat.

17. Jaga kecantikan
Lelaki sukakan wanita yang suka menjaga kulit. Jangan biarkan wajah anda dipenuhi jerawat batu!

18. Gaya kemas
Aset penting bagi anda untuk memikat lelaki adalah mata, punggung dan gaya langkah yang kemas.

19. Jangan kuno
Jangan bersikap terlalu kuno.

20. Sering tanya khabar
Bertanya khabar sekurang-kurangnya dua kali seminggu supaya tali persahabatan anda dengannya tidak putus begitu saja. Mungkin suatu hari nanti sikap anda yang terlalu mengambil berat mampu menarik perhatiannya.

21. Jujur dalam tingkah laku
Usia dan bentuk badan bukan menjadi ukuran penting tetapi kecerdikan, kejujuran serta tingkah laku yang bersopan-santun.

22. Suka yang beragama
Lelaki sukakan seorang wanita yang beriman dan beragama namun begitu anda tidaklah perlu terlalu alim.

23. Tidak mudah dipermainkan
Menunjukkan bahawa anda bukanlah seorang gadis yang mudah dipermainkan selain tidak terlalu merengek dan mengada-ngada.

24. Jangan tunjuk lemah
Jangan tunjukkan kelemahan anda ketika berada di samping lelaki yang anda minati.

25. Tunjuk matang
Lelaki sukakan wanita yang bijaksana dan matang serta mudah diajak berbincang.

26.Suka dimanja
Yang paling penting, lelaki suka dimanja dengan belaian dan kata-kata romantiS

bercinta mengikut syariatNya ;)

 mudah2an ini yang aku harapkan dari sebuah hubungan yang suCi ^^

Okieh setakat nie dulu n3 aku kali nih untuk berkongsi apa yang perlu dengan kaum Hawaku sekalian..dan bagi para kaum Adam hendaklah memahami jugak kaum Hawa yea.Moga kita sama-samamemperoleh rahmat dariNya..insyALLAH (^^,)


--;--'-{@
~Dawia Honeyputri~

Monday, 14 June 2010

ღ..Rasa Cintaku♥ Jatuh Pada kepak ayam..ღ

Buat blogger,follower ,dan reader blog nie. Mudah2an kita semua sentiasa dalam rahmat hendaknya..semalam weekend ramai yang bertunang dan ramai yang kawen .Al-maklum,cuti sekolah katanyaa..hihi.Aku jugak berkesempatan ke majlis pertunangan ank jiran tetangga mak ayahku.Alhamdulillah dah selesai semalam .Syukur..tetiba dalam hati teringin jugak nak bertunang..ups! =) O'lalalala~

Tapi semua tu masih terlalu awal untuk aku.Cuma teringin dan berangan je tak salahkan..hehe.Dah tutup pasal tue,pabila aku perhatikan ramai kenkawan aku semua dalam FB pun dah "in relationship"..tak pun "married" gittu! wawa..tahniah korang..!tapi pSstt bila dah masuk umur 20-an nie orang mula cakap-cakap pasal kawen la,bertunang la..merisik la;) malu pulak bila fikir;)
tapi nak tak nak kena tempuh jugak lagi..cuma sekarang terlalu awal untuk cakap itu semua..yup! (dengan yakin dan semngatnya)
Tak mo cerita pasal kawen bagai la (elak2),hehe.Kita cite bab makan eh.Disebabkan semalam weekend, si dear pulak bakar chicken wing..nyum3..ksian bakar sorang2. Tapi ayam tue marvellous..! hmmm...walla!;) sedaapp rasa nak berkepak gitchu!

Nak tengok hasilnya chicken wing Si dear..
taraaa !! =D

Ayam bakar penangan inCik bf tersayang..walla (^^,)

tengok-tengok..jeling-jeling;) terliur la chicken wing dear..Saya suka bahagian yang pahit sebab rangup dan crunchy !~ tapi kalau tak terbakar bukan ayam terbakar la kan..ngee~ Apepun rempah yang disediakan mmg da best dari ladang..! yippy..(",) makan sampai kenyang.. blurppr.. =D

Okieh,perut pun dah lapar tengok chicken wing nie..lunch pun belum.tengok jam pun nak menunjukkan waktu berginjak ke pukul 2 petang.Jadi nak stop taip n3 dulu..pada kenkawan blogger sekalian,Jom lunch sama-sama ! jemput ye..menu lunch kat home sweet home aku rini sup ayam dan kangkung goreng =)nyum3..dah lapar.Ok,slamat berblogging semua~senyum selalu..


Dan nak luah-->tadi aku dah beli tiket bas balik ke kL..huaa! tak mao tapi terpaksa la iakan jugak..nak holidayy lagi..huhu :'( tapi xpa lagi 2 minggu lagi bebeh !! senyum untuk diri sendiri dan semua ...aloha..!
Rasa Cintaku Jatuh pada Chicken Wing aka kepak ayam..wink*


Salam ManiS,,
--;--'-{@
~Dawia Honeyputri~

Saturday, 12 June 2010

ღ..Bola Vs Piala Dunia yang HeppeNing=D..ღ

Assalamualaikun dan selamat pagi semua..pagi sabtu yang ceria pagi aku..dan mudah2an hari yang baik jugak buat kalian follower,reader dan blogger yang berkunjung di blog kiut miut saya nie semua. sekarang nak cakap pasal bola . wawa..peminat bola kah aku? hikhik =D jawapannya biasa-biasa je.sekadar melihat dan nak kata fanatik sangat xde la .

Eh2,malam tadi dah start dah la game bola yang ditunggu2 kaum Adam sekalian.Tapi jangan tak tau kaum Hawa pun ada yang minat habes dengan bola tau. Tapi bagi aku hanya melihat game bola sekadar suka-suka. kalau nak komen,dan kenal pemain-pemain bola bagi pasukan tertentu..sape lah aku yang masih "katak dibawah tempurung" pasal semua nih (sesuai ke pribahasa tue) ??tapi kenal gitu-gitu aje lah.haha :D
Tapi apepun aku tau ke tak..bagi rakyat seluruh pelusuk dunia dah pun DEMAM PIALA DUNIA gittu!~ aku pun kena jugak tempiasnya bila adek2 lelaki yang dok tengok bersama ayah tersayang..jadi tv tue kira jadi tumpuan untuk tonton bola dan tak leh tukar channel walau ckit pun..nak tak nak tertarik la jugak ;) bagi si dear pulak dah sihat dia xdapat tengok semalam tapi katanya dear on9 untuk tgk result melalui tenet ..
Girls Myspace Comments
happening!
Rupa-rupanya dear minat jugak bola..hihi. dalam diam diam actually lelaki punya minat yang sama.ehemm..malam nih ada lagi perlawanan tapi aku minat England rasanya .tak tau nape..tee=D btw aku heppi sangat rini,alhamdulillah..mood dah baik . 

Kalau boleh biar la musim bola nih memberi ruang aku dan si dear memahami minat masg2 gitu! sebab banyak pulak masam-masam manis yang berlaku . Harap aku berubah (^^,) bukan dear tau tapi aku..wahwah cam semangat pulak ! game malam tadi seri 1-1 antara Afrika Selatan ngan Mexico simba kata ayah..main past2 bola katanya-->ngaa~

Kalau si dear pulak minat Poutugis tak pun Brazil.Ape2 aje la sayang..janji solat tak lupa,makan xlupa dan tido tak lupa..ngaa~ kena pesan-pesan kuat-kuat biar xlupa ye (; okieh dah nak stop taip n3..2010 Piala Dunia dah bermula..mesti meriah kedai mamak jugak di umah sapa yang ada kelapangan Jadi,apepun dapat erat silaturrahim antara kawan ngan seisi ahli keluarga katanya..O'lalala~ mood aku heppi like sunshine belong to rainbow..euww
(psstt aku dah suka gila-gila gurly gittu!)
Salam manis semua..selamat berblogging dan berblogwalking~ rini nak g makan kenduri sampai tak hengat mak mertua kat sebelah..haha;P Cerai-ceria di pagi Sabtu yea(: cenyum-cenyum selalu,happening !! ^^

--;--'-{@
~Dawia HOneyputri~

Friday, 11 June 2010

ღ..Khasiat aprikot =)..ღ

Salam dan selamat pagi =)
pagi nie kita cakap2 pasal kebaikan buah aprikot ye kawan-kawan.
mood untuk berkoongsi dengan korang semua tntang buah2an eksotik nih.

Berdasarkan kepada buku "World without Cancer", biji aprikot mentah mengandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang lain.Biji epal adalah yang kedua tertinggi. Apabila korang makan sebiji epal, makanlah kesemuanya, bijinya dan lain-lain.

 sedapnya...segar!!


Korang mungkin pernah mendengar kata-kata ini, "sebiji epal dalam sehari dapat hindarkan diri anda dari doktor". Ianya termasuklah bijinya. Sebaliknya, kita diberitahu sepanjang hidup kita untuk tidak memakan bijinya yang mana sangat bertentangan dengan apa yang diperlukan oleh tubuh kita.
  epal yang punya 1001 rahsia =)
Biji aprikot mentah mempunyai kandungan B17 yang sangat tinggi dan tertinggi diantara yang lain-lainnya. Disini, kami menawarkan biji aprikot mentah yang dibungkus, yang tidak dijemur dibawah cahaya matahari, tidak dibekukan dan tidak dimasak....semuanya yang MENTAH dan sangat baik untuk tujuan pencegahan dan rawatan penyakit. Biji aprikot jangan dimasak atau dibekukan supaya kebaikan yang ada padanya tidak hilang. Biji aprikot hanya berkhasiat dalam bentuk mentah.


Untuk menghilangkan rasa pahit apabila memakan biji aprikot ini, korang boleh memakannya bersama buah-buahan lain. Contoh, anda boleh makannya bersama kismis atau kurma atau buah-buahan segar yang lain.

Korang blh juga menghancurkannya menggunakan mesin pengisar dan taburkan biji aprikot yang telah dikisar ke atas salad buah-buahan. Korang jugak boleh mengunyahnya begitu saja. Sesetengah orang boleh mengunyah biji aprikot tanpa mencampurkannya dengan makanan atau buah-buahan lain.

Jika korang mengambil biji aprikot untuk tujuan pencegahan kanser, cukup dengan mengambil 10 hingga 20 biji dalam sehari.Pada masa yang sama, cuba jauhkan diri korang dari mandi dan minum air berklorin, sebaiknya gunakanlah air beralkali untuk menyahkan toxin dari tubuh korang.Makan hidangan yang berkhasiat. 

Elak daripada memakan makanan segera , makanan yang dibeli dari kedai yang mengandungi kimia dan pengawet, daging yang dicucuk dengan pelbagai jeni bahan kimia dan antibiotik. Dapatkan makanan dan air yang paling berkhasiat serta udara yang sihat dan segar, dan sentiasa memasukkan biji aprikot kedalam diet pemakanan korang.

 buah aprikot segar dari ladang ^^


Satu lagi sebab kenapa korang perlu makan biji aprikot mentah, didalamnya terkandung bukan saja B17. Biji aprikot juga mengandungi B15 , enzim dan nutrisi lain yang sangat baik untuk tubuh badan manusia.Oleh yang demikian, apabila diekstrak B17 dari biji aprikot dan dijadikan dalam bentuk tablet, anda hanya akan dapat B17, bermakna sebaiknya anda makan biji aprikot dalam bentuk asalnya atau yang dikisar dan diletakkan kedalam kapsul.

Bagi pesakit kanser(untuk elak atau sbgainya), mulakan pemakanan biji aprikot mentah ini dalam dosej yang sedikit, contoh, 5 biji 2 kali sehari....Kemudian ditambah 1-2 biji setiap hari sehingga mencapai jumlah 13 biji 6 kali sehari.

Setiap orang berbeza dalam pengambilan biji aprikot mentah ini. Sesetengah orang perlu mengambilnya dalam dosej yang tinggi untuk melihat kesan positif dari pengambilan biji aprikot mentah dan sesetengah orang hanya perlu mengambilnya dalam dosej yang kecil dan kekerapan yang kurang untuk mendapat kesan penyembuhannya. 

Ini adalah kerana beberapa faktor perbezaan tubuh seseorang, ada yang tubuhnya mengandungi toksid yang lebih dari yang lain, saiz tubuh yang berbeza juga memainkan peranan, tapi walaubagaimanapun, korang mesti pastikan korang memasukkan sebanyak mungkin biji aprikot kedalam tubuh anda dalam kadar secepat yang korang mampu.

Dengan mengalih pemakanan diet korang kepada yang semulajadi, ianya adalah bertentangan dengan apa yang bahan kimia akan lakukan kepada tubuh kita. Ianya akan membina sistem imunisasi tubuh kita, menyerang kanser yang wujud dalam tubuh korang serta menyahtoksin badan kita. Manakala bahan kimia dan dadah akan memenuhkan tubuh korang dengan toksin dan sekaligus memusnahkan sistem imunisasi. Bahan kimia atau dadah itu akan membunuh kanser tetapi pada masa yang sama ianya juga mematikan sel-sel yang baik didalam tubuh badan.

okey..selamat mengamalkannya !~
mood rini tak berapa baik sebab-->nnt aku cerita dalam n3 seterusnya .
hmm sukarnya  O.o tapi mesti nak luah jugak.
So,apapun kita senyum dulu yea (:
mudah2an segala2nya berjalan dengan lancar..amin*
selamat berblogging reader..chesssz

--;--'-{@
~Dawia Honeyputri~

Thursday, 10 June 2010

ღ..Lanskap Yang mendamaikan..Kenangan Itu memang Indah..ღ

Buat semua blogger,,reader dan follower blog kiut miut nie:) terima kasih sebab tak putus-putus berkunjung.Amat dihargai oleh Cik empunya blog alhamdulillah..hari nie dah masuk hari khamis . Moga keceriaan milikku dan korang semua..mudah2an.n3 kali nie nak cerita pasal satu hari di ek-sekolah lama bersama seorang kawan baik .sila senyum untuk keceriaan berpanjangn ye .gambar sekadar suka-suka sebab nak buat kenangan di sekolah tercinta .

kawan selamanya gittu! my besties Anisah Johari aka Kanda tengah;)

suka gambar nie nampak natural sangat:) aku suka alam sekitar yang menghijau . Sebenarmya pokok nie pokok terbesar di sekolah aku tue tau..dia terletak di Kulim,kedah.
SMK Sultan Badlishah--->(bangga)
moga persahabatan kami kekal selamanya..amin*

 bersantai di lanskap sekolah yang menghijau (",)

tempat lepak masa time menjadi  budak2 sekolah..teehee=D sebab tue dok mengenang kenangan aku dan dia..ecece..hehe.sebenarnya tempat tue redup.Jadi pencahayaan xberapa ok . tapi aku suka suasana itu..indahnya!

candid credit by:my sis nana

Gambar suka-suka borak2 apa yang patut..dah dua tahun tak jumpa . sekolah menjadi medan aku dan nisah petang tue..mmg banyak nak sembang tapi  xbest sebab ramai xdapat join kerna masalah-masalah tertentu..huhu* walau apepun petang tue aku heppi sangat..Cuaca pun ok..udara nyaman dan matahari tersenyum indah.. :) 

lama xposing2 cengini..sekali sekala xpe kan??;)

aku dan nisah=D

 
pandang2 langit nan biru..ahaks!

memang indah kenangan itu tapi ntah bila pulak aku nak jejak kaki kat sekolah tue.Kebetulan masa pergi tue budak-budak sekolah dah start cuti .Jadi xdapat jumpa sesapa..tapi njoy sangat hari tue.Nisah..ntah bila pulak nak jumpa kan3..kalau korang nak tau dia dah nak sambung masuk TUDM . Doakan dia berjaya..mudah2an Anisah Johari.."ang mmg boleh!! " 

Okey,,selamat berblogging dan berblogwalking kawan-kawan:)
aku ada keje dah nak buat..mengemas stor in action dan kemas-kemas,masak-masak..mmg cam penat tapi njoy..have a NiCe day geng blogger semua..
Salam manis buat reader terhormat,,


---;--'-{@
~Dawia Honeyputri~

Wednesday, 9 June 2010

ღ..Hadiah Surprise dari InCik Bf tersayang..ღ

Salam semua dan selamat ptg dihari yang indah arini . Sangat teruja setiap hari walau kadang-kadang ada jugak masalah yang melanda . tapi pabila memandang ke depan kita harus pusing belakang untuk teruskan hidup .

 Tapi n3 aku kali nie bukan nak kongsi ceritasedeh2 belaka tapi surprise present dari si dear..sebenarnya hadiah tue surprise sangat sebab incik bf guna post je;)pada tanggal 06 Jun yang lepas..lepas je aku sidai kain kat ampaian..(detail pulak aku cerita) hehe..seorang uncle postmen datang dok tekan hon moto dia..jadi kalau posmen datang tue msti la ada tandatangan yang perlu ditanda atas bungkusan kan..pOsto..pOsto..


Dan bila pakcik posmen tue cakap nama aku terus aku terkejut..dalam hati kecil cakap sape pulak bagi hadiah..(berbunge2 gituu!)

teruja dengan cokelat manis kegemaranku :)

Dan pabila aku bukak bungkusan tue perlahan2..dalam hati berteka si dear sebab boleh kenal salotape yang dia guna..kenal sangat..dengan persaan berdebar2 aku bukak bungkusan tue..sebab selalunya si dear akan cakap tunggu untuk sesuatu yang dia akan bagi tapi kali nie tak..betul2 surprise ok ^^
 
 kad cumil dan ferrero rocher ♥(",)

 my precious love ^^

Semuanya buat aku teruja sampai terlambat nak post dalam blog niey..tapi yang pasti walau hari nie masih ada lagi 7 ketul bOolat-bOolat emas "ferrero rotcher Cinta" daku dan dear ;)..pendek kata 1 hari 1cokelat manis..sangat hargai dan heppi !!

Aku suka sangat kad-kad cumil yang si dearbagi..kad yang ada teddy tue kiut miut sangat..alhamdulillah aku syukur sebab mmg cantik dan sekali gus dapat makan cokelat boolat-boolat tue sampai sebulan..satu hari seketul comei..al-maklum la si dear bagi 30 bijik..ehemm..ada makna gittu..!~ biar aku dan si dear yang tau..teehee =D

"Selamat Hari Cokelat Sedunia reader  ^^

Jom menikmti saat-saat indah daku dan coklat yang beshh!..nyum nyum..tenkiu si dear sebab hadiah nih..macam tau2 je aku suka coklat mahal nie..ngge;) 1st time rasa tau..! maklum laa nak beli yang 3 ketul tue pun xmampu..huhu . Tapi bf tersayang mmg memahami.. sayang dear ketat-ketat :-* 
nota buat tersayang--> daku bahagia dengan apa adanya..dan hari ku makin manis dari sehari ke sehari.. mudah2an..aMin* buat si dear ilysmnak menikmati cokelat ini kerna setiap satu adalah kasih sayang dan cinta..doakan aku  dan dear.. (^^,) (,")
 --;--'-{@
~dawia Honeyputri~

Tuesday, 8 June 2010

ღ..Setelah Sekian laMa..ღ

hoorey lama xmenghapdate kan blog nie..ksian dia:( sebenarnya aku rindu sangat nak menaip n3..tapi lama bercuti banyak pulak aktiviti nak buat sana sini..ecece lagak macam sibuk bagai tapi apepun nak sorak..yey!! sekarang dah cuti sekolah..heeppi dan senyum sampai ke telinga.ahksz! rasa cam nak senyum sampai ke telinga sebab aku teringat zaman sekolah dolu-dolu..

tapi arini dah masuk 8 Jun dah 5 hari budak2 sekolah negeri kedah nih cuti,,aku baru nak cakap keseronokan bercuti sekolah..maaf ler sebab xmenghapdate desini blog kiut miutku sayang..dan pabila banyak cuti sekolah maka kenduri kendara pun mula berlumba2 banyaknya..bila difikir ramai jugak yang kawen dalam sehari smpai kadang2 sampai 10buah kenduri kena jemput tapi sempat pegi yang sedara dan  kawan2 terdekat..huhu

Bukan tue je..bila budak-budak sekolah cuti aku pun jadi busy bagai..bila dibuka blog niey rasa nak menaip tapi tak berkesempatan..tue yang buat aku 'gian' nak menaip ..wink* Jadi insyaALLAH kalau xdak aral nnt bila dah habes cuti rajin la aku mengupdate blog nie untuk keceriaan hatiku dan reader sekalian;)

teruja akan "cuti sekolah"..walau aku bukan lagi budak sekolah..nak pakai baju seragam sekolah..huhu:( sebab tue aku g jugak jenguk sekolah semalam..walau budak cuti tapi sekolah tue tetap xberubah..cuma da jugak struktur fizikal yang ubah ckit2..


Gambar  kat atas tue ler asrama yang penah aku nginap selama setahun setengah..masih mesra alam tau..sejuk dan segar udara dia..jadi bila kat sekolah lama mesti la kita rindu pada cekgu cekgi dia kan..tapi bila dibelek-belek lma..banyak jugak cekgu dah bertukar..al-maklum la dah dua tahun aku tinggalkan sekolah nie . Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah,keDah Darul Aman ~

setakat nih dulu n3 kali nie sebab aklu nak cerita banyak lagi dalam n3 akan datang..tunggu ye (: moga keceriaan milik korang semua..aku yang masih tak puas bercuti..huhu . Apatah lagi result exam dah nak keluar..nervesnya* doakan kejayaan aku eh..amin* Salam Manis dari cik empunya blog (^^,)

---;--'-{@
~Dawia Honeyputri~

Wednesday, 2 June 2010

ღ..Heppy Bufday Badrul Sayangg..ღ

Salam buat semua blogger . moga kita semua sentiasa dirahmati Allah hendakNya..amin* alhamdulillah aku bersyukur dapat hirup udara segak dari umah mak ayah tersayang di kedah jelapang padi nie..hujung bulan mei lepas adalah bufday adik bongsuku tersayang iaitu adek Mohd Badrul Munir.
Happy Birthday Myspace Comments

Genap tahun nie 31 Mei,adik kecik sayang nie dah genap 8 tahun hidup di dunia nie.kejap je masa berlalu..rasa baru je semalam dia masih baby . tapi kebetulan hari tue semua ada kami sambut secara sederhana kat umah . tapi heppi sangat . sila cuci mata tengok kek tue ye (: walaupun bukan la kek secret resepi pilihan ramai tapi amat buat adek kecik aku nie senyum lebar menampakkan gigi kiut dia tue .

time lampu ditutup my lil bro tiup lilin kek dia;)

alala comelnya dia potong kek;)

pose masa potong kek..cik empunya
blog msti ada ^^ 

aku rasa"romantis adek aku ni tau 
sebab dia suapkan aku;) ngee.blushing*

Selamat Ulangtahun Kelahiran adek Badrul sayangg !! moga dipanjangkan umur dan dimurhkan rezeki..amin ya Rabbal alamin..mmuuahx!! adek mmg yang paling comel dihatiku dikala ini..moga kelahiranmu kali nie mmberi kesejahteraan yang terbaik untuk mu..

maaf kak post lambat dalam blog niey..tapi tetap nak wish . walau banyak gambar yang di snap tapi tak uplode sebab aku kena rushing untuk lakukan sesuatu. Hadiah Badrul aku bagi sempena bufday dia adalah jam upin ipin..hihi;) suka aku tgk dia dapat hadiah tue..sampai tido pun pakai..hikhik .

Semoga warna warni dalam hidupmu menyinari wajahmu sayang!~sebelum aku tutp n3 aku nie..berita pasal tawanan di Gaza mendapat perhatian ramai dikala semua negara tunjuk boikot . dan ada yang hitamkan "profile picture" untuk tunjukkan kprihatinan terhadap rakyat Malaysia yang memberi bantuan pada Gaza . mudah2an mereka sentiasa dilindungi Allah S.W T..insyaALLAH.
~AMIN~

 --;--'-{@
~Dawia honeyputri~

Tuesday, 1 June 2010

ღ..Selamat Hari SuSu Sedunia! Dan Selamat Hari Tentera Udara Diraja Malaysia!!..ღ

Buat semua blogger dan follower blog nie;) alhamdulillah hari nie kita dah masuk bulan baru iaitu bulan enam aka bulan Jun..hari yang sangat iStimewa sebab hari nie Hari SuSu Sedunia dan Hari Ulangtahun Tentera Udara Diraja Malaysia . tapi rasa sedih sangat sebab bulan Mei yang 2x istimewa dah berakhir untuk tahun 2010 .
Sebut pasal Susu mmg sedapp kelik desini kalau sesiapa yang gemarkan susu macam si dear aku . dia mmg suka minum susu kalau boleh tiap hari pun nak..mmg berkhasiat untuk tubuh badan . tambah2 bagi ibu mengandung dan bayi yang  sedang membesar;) kalau aku jugak suka minum susu . tapi jarang kalau xde sape yang nak tolong bancuh..haissh manje2 pulak..ngee

Tapi di Pavvilion Kuala Lumpur semalam ada sambutan Hari Susu Sedunia..dutch Lady sebagai sponsor utama untuk 3200 orang peserta yang mendaftar kalau aku tak salah . Sebabkan aku di Kedah dan event tue kat k.L aku tak dapat join :( tapi tak pe..tak semestinya tak dapat pegi kita tak sambut Hari Susu kan . Jom tekad minum susu 3gelas hari nie..(mmg luar biasa dari aku) sebab xde sapa nak bancuhkan . hee;)


Pasal Hari Tentera Udara hari nie aku cuma ikuti dalam tv jer..alhamdulillah tanpa tentera udara siapa la nak jaga keamanan negara kita kan??..Jadi aku tabik spring pada abg2 tentera,,pakcik2 askar udara sekelian..moga terus sukses mmpertahankan negara tercinta kita Malaysia..amin* 

Aku bersemangat berkobar2 sebab darah yang mengalir dalam tubuh aku adalah jugak darah pahlawan gitchu!. Aku anak seorang askar pencen tentera Darat .walau Darat ngan udara jauh..tapi kita tetap satu nama kan .Walau apapun baju seragam tentera Udara menawan dan segak ok . paling suka lencara wing yang bukan semua orang ada . tapi hanya Tentera Udara sahaja .bangganya !~ sebab dulu masa kecik2 cita2 mmg nak jadik askar tapi tak berkesempatan..huhu* masalah fizikal . upss!.. hee ^^

Selamat berblogging semua~ dan moga kita sama2 cera meraikan Hari yang indah2 dalam hidup kita . korang.. keMALASan yang melanda blog akan aku atasi supaya blog nie sentiasa terhapdate . ^^ alhamdulillah pc aku dah ok.Jadi mari menaip laju2..untuk blog cumel tercinta..ahaksz!

Salam ManiS,,
--;--'-{@
~Dawia Honeyputri~
 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi