Tuesday, 28 October 2014

Ciri Penting untuk Bakal Bergelar Suami.

Assalamualaikum...
Rasa tetiba nak sharing ni dalam blog kesayangan..
mana tahu ada yang bakal bergelar suami
Bersediakah anda? terutamanya buat bakal suami kite..HeHe
Kebiasaan masyarakat kita apabila disebut persediaan menjadi suami, mereka menyangka ia adalah memiliki sijil pengajian tinggi, paling kurang diploma. Sudah memiliki kerjaya dengan gaji bulanan minima RM2500, diikuti dengan sebuah rumah dan kereta. Tidak ketinggalan, wang tunai berjumlah RM30,000 untuk urusan perkahwinan seperti duit hantaran, dulang-dulang hantaran, cincin dan belanja kenduri kahwin. Jika seorang lelaki belum memiliki semua ini, dia belum layak untuk bergelar suami.

Namun dalam Islam, ukuran persediaan untuk menjadi suami bukanlah seperti di atas. Persediaan untuk menjadi suami lebih tertumpu kepada kualiti lelaki tersebut dan inilah yang akan diperincikan dalam entri kali ini..
 
Kepimpinan.
Persediaan terpenting ialah bakal suami perlu mengetahui bahawa dia memiliki tanggungjawab sebagai pemimpin ke atas keluarganya. Allah berfirman:
Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan. - [al-Nisa’ 4:34]
Sebagai pemimpin, bakal suami hendaklah memiliki ilmu rumahtangga, akhlak yang menterjemah teori kepada praktikal, disiplin yang tinggi serta wawasan yang luas. Jika sebelum ini pernah menjadi pemimpin, seperti pemimpin kelab, persatuan, rombongan atau jabatan, maka ia adalah pengalaman yang boleh dikembangkan dalam kepimpinan rumahtangga.
Bagi yang belum pernah, maka alam rumahtangga adalah suasana yang baik untuk mula melatih diri menjadi pemimpin. Terasa sukar? Jangan bimbang. Lantiklah isteri anda menjadi timbalan pemimpin untuk bersama-sama saling membantu mengemudi bahtera rumahtangga.
Di sini perlu diingatkan bahawa kepimpinan anda sentiasa dicatit markahnya oleh malaikat di bahu kanan dan kiri. Oleh itu berwaspadalah, jangan menjadi pemimpin yang ego dan zalim. Setiap langkah dan ciri kepimpinan anda akan dipersoalkan semula oleh Allah pada Hari Akhirat kelak.

Ketegasan.
Lanjutan dari ciri seorang pemimpin, bakal suami hendaklah tegas dalam membimbing isteri. Kelak apabila dianugerahkan cahaya mata, suami juga hendaklah tegas dalam membimbing anak-anak. Allah mengingatkan:
Wahai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya ada di antara isteri-isteri kamu dan anak-anak kamu yang menjadi musuh bagi kamu; oleh itu awaslah serta berjaga-jagalah kamu terhadap mereka.
Dan kalau kamu memaafkan dan tidak marahkan (mereka) serta mengampunkan kesalahan mereka (maka Allah akan berbuat demikian kepada kamu), kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. – [al-Taghabun 64:14]
Oleh itu dalam institusi perkahwinan, suami adalah pemimpin dan bukan yang dipimpin, penjaga dan bukannya dijaga serta pengawal dan bukannya dikawal. Namun ketegasan bukanlah bererti bengis dan menakutkan, sebaliknya hendaklah bersikap …memaafkan dan tidak marahkan (mereka) serta mengampunkan kesalahan mereka.

Pemelihara Dari Api Neraka.
Suami merupakan pemelihara agar ahli keluarga tidak masuk ke dalam api neraka. Firman Allah: 
Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: Manusia dan batu (berhala); Neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan. – [al-Tahrim 66:06]
Justeru anda perlu melengkapkan diri dengan ilmu-ilmu agama dan seterusnya mendidik ahli keluarga serta memastikan mereka mempraktikannya. Lebih penting, anda hendaklah paling kehadapan dalam mempraktikkan ilmu-ilmu agama tersebut. Jangan sekadar menyuruh ahli keluarga mendirikan solat tetapi anda tidak solat, jangan sekadar menyuruh ahli keluarga menutup aurat tetapi anda mendedahkan aurat. Allah memberi amaran:
Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya! Amat besar kebenciannya di sisi Allah kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya. - [al-Saff 61:2-3]
Memberi Nafkah.
Termasuk persediaan menjadi suami ialah kesedaran bahawa anda merupakan sumber kewangan rumahtangga. Justeru anda bertanggungjawab menyediakan nafkah tempat tinggal, keperluan asas dalam tempat tinggal, pakaian, makanan dan minuman kepada ahli keluarganya. Anda juga bertanggungjawab ke atas kesihatan dan perubatan ahli keluarga seandainya mereka jatuh sakit.
Meskipun nafkah rumahtangga berada di atas bahu suami, ini tidaklah bererti suami mesti memiliki pendapat minima yang tertentu jumlahnya. Setiap suami memiliki kemampuan kewangan yang berbeza dan setiap suami berbelanja untuk ahli keluarganya pada kadar kemampuannya. Tidak ada nilai minimum atau maksimum untuk kadar nafkah ini.
Allah berfirman:
Hendaklah orang (suami) yang mampu memberi nafkah menurut kemampuannya dan sesiapa yang di sempitkan rezekinya, maka hendaklah dia memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu). – [al-Thalaq 65:07]
Demikianlah beberapa kualiti yang perlu ada pada seorang lelaki untuk dia menjadi seorang suami. Perhatikan bahawa kualiti-kualiti ini tidak ada ukuran minimum dan maksimum atau batasan tertentu bagi menentukan layak atau tidak. Ia adalah kualiti yang nilainya relatif, ia akan bertambah apabila anda berusaha untuk memperbaikinya dan akan berkurang apabila anda mengabaikannya.
Justeru lelaki yang sudah bersedia menjadi suami ialah lelaki yang mengetahui kualiti-kualiti ini, memilikinya dan berazam untuk terus memperbaikinya.
Sumber: http://www.hafizfirdaus.com/

Tuesday, 21 October 2014

Happy Berkursus-ing!

Assalamualaikum 
Bila dah kerja dalam gomen ni memang rajin
kursus sana sini. I'm proud!
walaupun kadang ada je kekangan dimana-mana
tapi yang bestnya kalau berkursus pasti makan 6 kali sehari. Hikss

makan, mendengar dan tido..Haha
kali ni wia berkursus di Hotel di Sungai Petani.
Pegi dengan member sepasukan jugak. Sebelum ni kami berenam..
tapi kali ni kena berdua je..Macam feel tak best sikit..

Nasib bilik dapat yang ohsem!
Mungkin rezeki kami, cik receptionist tu bagi kami bilik satu katil king.
Bilik ya rabbi besar dan selesa. wia suka sangat ;)







Jadi bolehlah sambil tambah ilmu didada..
sambil tu kita bersantai makan angin kat tempat orang ;)
Memang wia suka sangat. Hikhik
siapa tak nak kan makan, tempat tinggal free kan kan?
Syukur alhamdulillah. Sebelum pegi je rasa berat hati
dah sampai sana rasa cepat sangat dan perasaan tu sangat happy!
next entri , slot berkursus pulak..ngee

Terima Kasih Membaca, Blogger..

Thursday, 16 October 2014

Finally Birthday Liyana!!

Assalamualaikum....
salam 1 Malaysia buat semua...
meh nak update entri mengenai birthday adik wia
7 Oktober lepas..hikss. Rasa tak terlambat lagi update :)

Ini Birthday adik perempuan wia satu-satunya..
dak Nana yang julung kali dapat sambut, Kebetulan raya Haji lepas
ramai yang ada. Pegi rumah cousin. Celebrate katsana..Hee

Dah kata julung kali dapat sambut sebab tiap tahun birtday girl selalu tak cuti
Jadi alang dah sambut, dapat kek sedap dari Secret Recipe..ngee
Cake Chocholate Indulgence memang tak pernah
mengecewakan..Sampai mak wia yang tak penah makan kek
pun makan kek ni tau. Sebab mak tak 
makan kek berkrim macam my dear bf jugak.
Makan kek mahal jer :P

sepupu...



 Birthday girl..Happy betul dia..


 Semua nampak ceria kan bila semua ahli keluarga ada..
Keluarga adalah segala-galanya..
dan Happy Belated Birtday adikku Nana...
Moga cepat dapat jodoh dan dimurahkan rezeki selalu..

Untungg tau dapat kek mahal, ayah belanja ;)
Happy-happy selalu!

Saturday, 11 October 2014

Luncheon | Secret Recipe

Assalamualaikum..
meh nak kongsi sikit makan-makan di Secret Recipe
dengan ofismate sebelum raya haji..Hikss
Saja nak ubah selera makan western :)

Kami pegi berempat. Kesian seorang akak ni dah dalam 50-an
tapi weols panggil kak Normah..tak tahu nak makan western.
Last-last pilih nasi goreng yang tak berapa sgt bagi wia..
Just nak enjoyy..Sekali sekala boleh la..Hehe




portion ni sangat banyak untuk seorang makan.
boleh makan berdua tahu.
Alhamdulillah..Spaghetti Carbonara Secret Recipe Sedap!


terpaksa makan kongsi sebab banyak dan cepat muak..


Kenyangg..Blupb! Nah bil nya untuk 4 orang makan..phew!
boleh makan sebulan punya lunch..
syukur sangat kat sekolah wia keje..makan free.Hikhik
kalau tak kerana tekak nak makan western memang tak berhabis la uOls..


Happy tummy (",)


 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi