Friday, 31 July 2015

Tips Survey Bridal / Vendor

Assalamualaikum.. 
Mood Syawal lagi. tapi wieya nak kongsi tips pilih Bridal/Vendor
Sebagai seorang bride-to-be yang masih sedang survey 
 Pertama listkan dulu apa yang kita nak dari vendor yang ingin dipilih. 

Nak pakej? Tahu dulu dalam pakej yang kita nak tu nak ada apa. 
 Contoh, dalam kepala dah set nak spend RM2000 untuk vendor. 
Sila survey vendor dengan ayat : 
"Apa yang wieya boleh dapat dengan bajet sebanyak RM2000?" 
Kemudian, vendor tersebut bagitau lah yang kita dapat itu ini itu ini. 



 Kedua, jangan spend banyak masa survey vendor..
 Ketiga, banding harga dengan hasil kerja. 
 Keempat, bagi pasangan yang mementingkan bajet , sila compare harga. 
 Kadang-kadang pakej yang diberi oleh vendor A dan B sama,
 tapi harga boleh lari sampai tiga angka. 
Compare harga, susun dari paling murah hingga paling mahal 
tapi pakej yang sama. Lepas tu baru tengok hasil kerja mereka ;)

 Kelima, utamakan yang dekat dengan rumah/tempat bersanding 
bagi mengelakkan caj transport yang tinggi memandangkan minyak dah naik. Huu
kalau dekat dengan rumah, senang sikit nak follow up kan?

 Keenam, Sila tengok gambar-gambar hasil kerja vendor-vendor yang terkini. 
Ketujuh, tanya dari segi bayaran. Bila bayar untuk booking, full dan sebagainya. 
Kalau vendor yang ok sepatutnya, kita bayar full semasa majlis atau selepas majlis.
 Kelapan, segala persoalan yang bermain dekat fikiran
 uOls hendaklah tanya tanpa segan silu kepada vendor ketika survey.
  Boleh pasang pelamin berapa hari sebelum majlis dan sebagainya.

Kesembilan, msa survey, sila tanya bila lagi next jumpa kalau jadi book.
Sepuluh berkahwin pada tahun 2015? Selepas bulan April?
 Jangan lupa tentang GST. Tanya vendor, GST akan buatkan harga pakej naik tak?
 Pilihlah yang tak untuk menebalkan poket anda :)

 Sebelas, sila tengok review atau tanya orang-orang yang
 pernah menggunakan khidmat vendor-vendor yang kita survey ye.
 Kedua belas, last tapi paling penting, sentiasa minta pandangan
 orang lain especially pasangan kita..Hee
 Bukannya kita bersanding sorang-sorang atas pelamin.
 Sentiasa minta pandangan dan nasihat walaupun si dia "ok je".
 In fact, ni lah masa nak tunjuk yang perkahwinan
 tu tak berjaya jika cuma satu pihak yang menyumbang :)


Tuesday, 28 July 2015

Bride to Be Utara | Mode On

Assalamualaikum..
Cepat je masa. Sepantas mata berkerlip.
Persiapan demi persiapan menjelang wedding dah bermula.
Sikit demi sikit. In Shaa Allah :')

Secara rasmi nya wieya dok survey mini pelamin nikah.
Photobooth, meja makan beradab dan candy buffet.
Itu semua perancangan mengikut bajet dan duit belanja dari pihak lelaki.

Sekarang pemilihan tema warna.
Majlis nikah tema : Pearl White. Memang dah confirm. teehee
Minggu ni, akan survey baju resepsi dan bertandang.
Feeling excited weh, hehe. Harapnya berjumpa yang berkenan di hati.
yang kena dengan jiwa. Mudah-mudahan ameen.

Minggu lepas dah selesai bab kad kawin (WalimatulUrus) & gelang untuk nikah.
Cuma nak kena cari kotak  baldu untuk tempat gelang. 
Sebab Kedai emas tu punya kotak tak cantik.
Rupanya nak jadi raja dan ratu sehari memang agak penat.
tapi yang bestnya kita puas hati sebab kawin hanya sekali seumur hidup ;)

Begitu juga dengan door gift dan dress attire. Banyak yang nak kena survey.
Bab photography dan Videography dah booking. 
Ok sekejap dan buat Checklist 5 bulan menjelang my Big Day!

Seperti pengantin lelaki, pengantin perempuan juga perlu berhati–hati dalam membuat persiapan perkahwinan terutamanya dari segi kewangan. Perbelanjaan yang berlebihan akan mengakibatkan penyesalan di kemudian hari. Justeru, gunakan senarai semak dibawah bagi memastikan anda dapat mengawal bajet perkahwinan anda dengan bijak!!



BIL
PERKARA
BAJET (RM)
1
Baju Nikah
2
Rantai tangan/ gelang untuk perempuan
3
Cincin kawin untuk lelaki
4
Sampin
5
Wang mas kahwin
6
Wang upah kadi
7
Kad jemputan kahwin
8
Setem untuk pos kad jemputan
9
Baju Bridemaid
10
Beg Door Gift
11
Veil nikah
12
Baju dress
13
Shawl
14
Jam tangan
15
Beg tangan
16
Kasut
17
Telekung 
18
Set penjagaan badan
19
Set alat solek
20
Kek kawin
21
Minyak wangi
22
Upah makanan masa nikah
23
Door gift
24
Pelamin nikah
25
Hiasan bilik tidur
26
Pelamin
27
Bunga telur
28
Bunga pahar
29
Jurugambar(OP) dan Juruvideo (OV)
30
Sewa kanopy termasuk alas meja dan upah pekerja
31
Set meja pengantin termasuk alas meja dan bunga
32
Set makan beradap
33
Photobooth
34
Katering
35
Upah kumpulan kompang
36
Upah DJ
37
Kos perjalanan rombongan pergi dan balik
38
Kos tempat penginapan
39
Cenderahati untuk saudara dan sahabat
40
Upah MUA

Jumlah keseluruhan : RM ___________________

Banyak yang perlu di di settlekan. Macam nak gelabah pulak rasa :p
total berapa la agaknya ye..ditambah dengan GST sana sini.
Harap nya semua berjalan lancar. Doakan kami ye.

Agak banyak juga nak kena survey ni untuk tahu rate semuanya. memang pengsan la nampaknya. patut la kena buat persiapan awal..phew

Tuesday, 21 July 2015

Salam Lebaran 1000 400 30 6 ♥

Assalamualaikum....
Hai semua. Selamat Hari Raya dari wieya dan encik tunang. Hee 
Banyak tak makan ketupat lemang tahun nie?
Dah masuk raya kelima hari ni. Yeay!!

Alhamdulillah tahun ni masih dapat duit raya. kehkeh
walaupun tak banyak tapi yang penting feel terima duit raya tu memang lain.
Kali ni macam tahun lepas, encik tunang bagi lagi duit raya masa datang beraya
hari kedua Syawal.. Kedua dari hero wieya , sang ayah. 
Walau kurang dari tahun lepas sebab dah kerja..tapi tetap dapat. ngee

Duit raya ketiga dari maksu Nurse yang bermurah hati 
nak bagi kat anak buah dia yang dah kerja ni. Hee
Syukur Alhamdulillah, Rezeki..

In Shaa Allah..Raya tahun ni raya yang paling bermakna rasanya.
Mungkin sebab tahun lepas weouls satu famili demam
jadi nya raya tahun lepas tak beraya sangat.
Tahun ni syukur dapat beraya dengan senang hati dan padat.

Dari raya pertama sehingga raya ketiga..
dan raya pertama tu buat macam jamuan depan rumah bersama 
jiran-jiran terdekat. Pakat keluar kan masakan dan biskut raya masing-masing
macam Open House jugak.

Kemudian balik kampung sebelah ayah dan emak.
tapi ada yang sempat beraya rumah tk cik, tok njang dan tok ngah.
kampung sebelah emak lagi laa tak sempat beraya mana.
Raya kedua lagi la istimewa, tak di rancang pun.
terus bagitau encik tunang yang hari ni free, terus datang beraya. 

Pukul 12.45 tengahari sampai ke 2.30 petang jugak.
sempat snap gambar. Makan mee kuah ketam..
Masa tu la dapat duit raya. teehee.
Nampak encik tunang lebih kurus sikit dari dulu.
Mungkin pakai baju Melayu kott.

Petang sikit dalam pukul 6..terus gerak ke kampung sebelah ayah.
sebab malam tu anak reunion anak cucu cicit Tok Harun,
Ada makan-makan BBQ , bakar ayam. Best!!
Ramai jugak sedara mara yang kenal ta kenal mai..
Banyak juadah di sediakan oleh tok njang sekelurga.
Kenyang perut senang hati la jawabnya..Hikhik.

dengan bergambar guna GoPro sepupu la reramai. Memang gmpak habiss.
rasa ikatan kekeluargaan tu lebih erat antara satu sama lain
Mungkin sebab kami semua dah maikn besar kot.
In Shaa Allah..tahun depan, bertambah seorang lagi member..
Bakal suami wieya  Cucu menantu sulong katanya.
Memang awesome..Balik dalam pukul 1 pagi jugak ke rumah.
Jarak kampung wouls tak jauh pun dari rumah.
Daam 20 minit je..Perasaan tu tak tahu nak gambar. * Happy*

Raya ketiga buat laksa, Pun tak jangka pun.
Beli ikan sardin 2 kilo. Laksa dua bungkus.
Full House dengan tetamu dari Asar hingga ke malam.
memang happening.! Adik beradik sebelah emak datang semua
kecuali keluarga Pak Cik , adik mak,
Puass hati dapat layan tetamu, Moga murah rezeki kami sekeluarga,
Best cuba lemang bakar dengan susu tin pekat manis.

Selamat Hari Raya AidilFitri Maaf Zahir dan Batin
dari wieya dan bakal suami..

Saturday, 4 July 2015

Header Baru | 2015

Assalamualaikum.
Hai semua. Salam Nuzul Al-Quran
Rasa dah lama wieya tak edit header blog.
kepala blog yang sama rasa macam boring pulak. 
Jadi dek kerana cuti terasa nak godek-godek lappy.

Phew..berapa lama dok download Photoshop.
Rupa-rupanya ada backup lappy yang lepas masih lagi boleh guna
lepas format yang lepas. Ingat dah lesap dah.
Sejak dari 2007 tue..tu yang rasa terharu masih boleh guna. Haha.
Yeay!! ada Adobe Photoshop balik. Rindu nak edit-edit walaupun tak pro!

Jadi taraaaa..!! siap la haeder blog baru 2015 lepas setahun tak bertukar ;) ngee
memang lama tak ada masa nak update. Maklumlah sejak format adobe hilang.
Godek-godek ada balik. Tu yang terus zaass tukar..hikhik

Kali ni wieya rasa nak tukar letak muka sendiri.
Gambar masa tunang..hehe. In Shaa Allah kalau rajin nanti wieya 
tempek gambar yang lain-lain pulak. * feeling gembira puas*
simple je macam selalu. tapi i loikkee!
Baru rasa semangat nak update blog kerap sikit lepas nih,
tengok countdown path ada 160 hari lagi sebelum my big day!
Cepatnya masa. Lepas ni blog ni banyak bertukar kepada blog Bride to be..
Persiapan demi persiapan. sekarang tinggal kurang dalam 5 bulan je lagi.

Masa sangat pantas. Harap majlis semuanya berjalan lancar..
sekarang wieya nak rajinkan diri blog-walking blog Bride to Be
untuk jadikan rujukan dan tambahkan ilmu sebelum bergelar raja sehari.
Banyak persiapan yang perlu dibuat.Moga Allah permudahkan.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Jom jadi bridezilla! ngee.
wieya sekarang tengah survey doorgift, design kad kawin.
Baju nikah, pelamin dan tema warna kawin. Im so excited!
Sekarang dah ada perancangan warna cuma nak kena survey baju sanding.
warna tema yang bersesuaian antara wieya dan tunang, mr.raudzi..

Kena booked photography, videography, MUA dan banyak lagi.
tapi yang ni dah settle perlahan-lahan. Memang kewangan macam aiskrim cair..
korek tabung kawin la jawabnya. Haha. Harapnya wieya dan tunang tak membazir
dan majlis kami berjalan dalam sederhana tapi meriah :'D

ahaaaa! sebelum terlupa wieya dan tunang kena survey hantaran untuk nikah nanti.
In Shaa Allah..5 berbalas 7 dulang. Survey gelang nikah dan banyak lagi.
Risau pulak rasa. Nak shopping baju di Jakel. Tempah baju nikah..
Banyak nya dalam fikiran. Moga Allah permudahkan..amin.

 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi